Het koffieresidu in mijn JURA is geen vast koekje meerBijgewerkt 5 months ago
Als het koffieresidu geen vast koekje meer is dan kan dit aan verschillende oorzaken hebben.
Zou je alvast het volgende kunnen proberen? Het zou ook een combinatie van deze punten kunnen zijn.
Lees ze daarom allemaal aandachtig.
Zou je alvast het volgende kunnen proberen? Het zou ook een combinatie van deze punten kunnen zijn.
Lees ze daarom allemaal aandachtig.
Maalgraad te grof
Als de koffie te grof gemalen dan valt het koffiekoekje, het residu veel sneller uit elkaar
Standaard staat de maalgraad op het 1 na grootste bolletje of stand 2. Door het gebruik is er slijtage van de maalschijven, daarop kan je de maalgraad dan aanpassen. Maar het is zeker niet noodzakelijk om de maalgraad heel fijn te zetten in het begin van de levensduur van de machine.
Let op sommige series hebben een andere maalgraad opzet, zonder cijfers. Klik voor de volgende series door voor de uitleg: ENA 4, ENA 8, Z10 (en GIGA 10)
Te veel water doorheen de koffie
Hoe meer water er doorheen de koffie loopt, het natter het koffie residu wordt. Een ander nadeel van te veel water is de smaak. Hoe meer water er doorheen de koffie gaat, hoe bitterder het eindresultaat. Dit kan je vergelijken met een zakje thee dat je te lang in het water blijft zitten.
Het (soms) gebruik van vette koffiebonen
Het gebruik van vette koffiebonen is op korte of lange termijn altijd schadelijk voor je koffiemachine. De oliën en vetten stapelen zich op rond een zeefje bij de zetgroep waardoor de koffie niet (goed) doorloopt. In combinatie met een te fijne maalgraad komt het nog sneller voor. Jura heeft met het vacuüm clean systeem de allerbeste reinigingstechnologie. Maar zelfs heeft dit fantastische systeem logischerwijs meer moeite met dit type koffiebonen. Alles (waar moet je opletten, hoe herken ik ze, ...) over vette bonen lees je hier: https://misterbarish.nl/vette-koffiebonen/
Als je smaak voorkeur gaat naar dat type koffie dan hebben wij de PURE als alternatief, deze zijn niet vettig, ze zijn premium en heel betaalbaar voor die top kwaliteit. Je kan ze ook per doos kopen, dan heb je een nog grotere korting.
Het zeefje bij de zetgroep kan je zelf reinigen. Dat doe je zo:
je kunt zelf het zeefje in de machine controleren, dit doet je best op volgende manier:
- Trek de lade uit de koffiemachine en ga met je hand erin ( je kan ook eerst even kijken, dan zie je een bruin klepje)
- Je zou een bruin klepje moeten voelen bewegen, als je dan wat verder naar boven gaat met jouw hand voel je normaal een ijzeren cirkeltje. Dit is de zeef en deze kan je best even schoon maken met een vochtige doek. Je dient dit met jouw hand in de machine te doen want de zeef kan niet uit het toestel gehaald worden. Via deze link een pdf met foto's