Mister Barish logo
Mister Barish logo

Alle artikelen

De temperatuur van de koffie, cappuccino of latte is niet hoog genoeg met mijn JURA!?Bijgewerkt 6 months ago

Als de temperatuur van je espresso, koffie, cappuccino of latte niet hoog genoeg is dan kan dit verschillende oorzaken en oplossingen hebben. Let wel op want als je naar de allerbeste koffiebar ter wereld zou gaan dan krijg je een espresso, koffie, cappuccino die onmiddellijk drinkbaar zijn. Als de cappuccino te warm is dan is deze verkeerd gezet. 

Wat kan je doen om de temperatuur te verhogen, waar moet je opletten en wat is handig om te weten?

Een gek tipje van de sluier... koffiebonen hebben ook een grote invloed op de temperatuur!



1. Temperatuur van de melk

Het advies is om melk te gebruiken van 4 tot 5 graden.


2. Reiniging van het melksysteem of cappuccinatore

Krijg je geen goed melkschuim dan is meestal de temperatuur ook niet hoog? 
Dan is je melkschuimer toe aan het reinigen of zelfs vervangen van de juiste onderdelen. De melkreiniging op het einde van de dag is ontzettend belangrijk want als er ergens melk is samengekoekt dan kom er te weinig lucht bij de melk en zal het opschuimen niet ideaal zijn. Advies is ook om 1 keer per week de onderdelen los te maken en een half uurtje te laten weken in een bakje met lauw en melkreiniger. 
We beschrijven het demonteren van de cappuccinatore heel uitgebreid per serie JURA. 
Klik hiervoor door op jouw JURA serie en lees het onderdeel "Demonteren": ENA 8, E6, E8, S8, J8, Z10
Staat jouw serie niet in het rijtje, klik dan op 1 van de series, het is heel vergelijkbaar voor elke JURA. Daarna de melkreiniging opnieuw uitvoeren. Het afzonderlijk instellen van de melktemperatuur kan enkel bij de JURA Z10, GIGA 10 en enkele professionele JURA's.

3. Temperatuur van de cappuccino of latte macchiato

In goede koffiebars wordt de cappuccino ook niet heet geserveerd omdat het impact heeft op de smaak van de koffie. Een barista gaat de melk opschuimen tot een temperatuur van maximaal 66 graden. Als de melk mengt met de koffie dan daalt de temperatuur altijd. Bovendien is de verhouding melk hoger dan koffie.
Een cappuccino wordt door de beste barista's als onmiddellijk drinkbaar geserveerd. Als de cappuccino niet meteen drinkbaar is dan is deze verkeerd gemaakt en zal de smaak bitterder zijn met een minder goede kwaliteit van het melkschuim. In een koffiebar heeft de barista een afzonderlijk stoompijpje, een volautomatische koffiemachine gebruikt een andere techniek. De JURA is een volautomaat waarbij een andere techniek wordt gebruikt om de melk op te schuimen maar het basis is hetzelfde.

Met volautomaten met 1 thermoblok ligt de focus bij de temperatuur van de koffie en daarvoor heb je 93 graden nodig. Om melk op te schuimen heb je stoom nodig.
Dus daar zit bij elke machine met 1 thermoblok van elk merk een discrepantie. Dit is niet meteen een probleem voor de temperatuur van het melkschuim

4. Het anders instellen van je espresso, koffie, cappuccino of latte

De verhouding melk versus koffie (espresso) is van belang. Stel de JURA met iets meer koffie en iets minder melk in. Bijvoorbeeld 50ml koffie en 9 seconden melk. Meer water volume toevoegen, dus meer water doorheen de koffie, hoe meer koffie in je kopje, hoe warmer.

Bij de meeste JURA's kan je ook de koffie temperatuur aanpassen. Zet de koffie temperatuur op hoog, dan heb je wel iets meer bitters maar de melk compenseert dit. Maak je een koffie dan kan je misschien beter een americano of long black maken.

Het instellen van vrijwel elke JURA hebben we heel uitgebreid beschreven per serie. Klik hiervoor door naar jouw JURA serie: ENA 8, E6, E8, S8, J8, Z10


5. De temperatuur van de kopjes

Het kopje voorverwarmen met heet water: een koud kopje zorgt voor een afkoeling van zo'n 8 tot 15 graden, afhankelijk van de temperatuur en de periode van het jaar


6. De koffiebonen, hoe oud zijn ze? Wat is de kwaliteit?

Het klinkt misschien gek maar de koffiebonen zelf hebben ook een grote invloed. Het gebruik van verse koffiebonen geeft meer weerstand waardoor het water langzamer doorheen de koffie loopt. Het water loopt dus daardoor langzamer door het verwarmingselement waar het meer tijd heeft om temperatuur op te nemen. 
Staat er een branddatum op de zak koffiebonen? Zijn de bonen langer de 6 maanden geleden gebrand?Dan kan dit zeker bijdragen aan de oorzaak van de temperatuur. Want van zo'n oude koffiebonen kan je geen weerstand meer verwachten. Staat er geen branddatum op de verpakking? Koop deze koffiebonen dan niet meer. De Mister Barish koffiebonen worden elke week vers gebrand en worden verpakt in een speciale verpakking met een ventiel. In deze verpakking blijven ze optimaal tot ongeveer 12 á 16 weken na branddatum. Ja, wij communiceren op elke verpakking de branddatum. 


Met andere woorden gebruik geen supermarkt koffiebonen want deze zijn niet absoluut niet vers. Dit kan 4 á 5 graden verschil geven.

7. De maalgraad
Hoe staat de maalgraad ingesteld? Want net als bij punt 6 is de weerstand van fijner gemalen koffie hoger dan bij grof gemalen koffie. Dus fijner afstellen van de maalgraad geeft een hogere temperatuur maar zorgt niet meteen voor lekkere koffie. Zet de maalgraad zeker niet te fijn want een te fijne maalgraad kan de machine verstoppen. Bij punt 4. lees je over het instellen van de JURA koffiemachine, de maalgraad wordt ook daar heel uitgebreid uitgelegd. 





Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee