Mister Barish logo
Mister Barish logo

Alle artikelen

De koffie uit mijn JURA is niet (meer) lekkerBijgewerkt 2 months ago

Als de koffie uit je JURA koffiemachine niet of niet meer lekker smaakt dan heeft dit verschillende oorzaken hebben. De koffie kan dan bijvoorbeeld negatief bitter, negatief zuur, chemisch, slap, te sterk, ... smaken. Het kan ook een combinatie zijn van de volgende oplossingen. Lees ze daarom allemaal aandachtig en heb je vervolgens nog vragen, neem dan zeker contact op met de Mister Barish klantenservice. We helpen je ontzettend graag!

Maalgraad te fijn of te grof

Dit zijn natuurlijk 2 uiterste maar de maalgraad heeft een heel grote invloed op het eindresultaat. 

Te fijn
Als de koffie te fijn gemalen wordt dan kan het water niet doorheen de koffie.
Standaard staat de maalgraad op het 1 na grootste bolletje of stand 2. Door het gebruik is er slijtage van de maalschijven, daarop kan je de maalgraad dan aanpassen. Maar het is zeker niet noodzakelijk om de maalgraad heel fijn te zetten in het begin van de levensduur van de machine.

Te grof
Als de koffie te grof gemalen wordt dan zal het water snel doorheen de koffie wordt geperst. Zo krijg je onderextractie en worden er te weinig smaken uit de koffie gehaald. Door het gebruik van JURA is er slijtage van de maalschijven. Dit gaat traag maar op een bepaald moment kan je dit gaan proeven. Dan wordt de afstand tussen de maalschijven groter waardoor het water sneller doorheen de koffie gaat. Er worden daardoor minder smaken uit de bonen gehaald. Standaard staat de maalgraad bij een JURA op het 1 na grootste bolletje of stand 2. We adviseren om de maalgraad pas na 2 jaar te verfijnen, eerder is niet nodig.


Defecte koffiemolen door een vreemd voorwerp in de molen: slappe en lauwe koffie
Het gebeurt gelukkig steeds minder: vreemde voorwerpen in de koffiemolen. De technische dienst van JURA komt de gekste dingen tegen: water, een paperclip, een pen, een bindbandje...voorwerpen die normaliter niet in een koffiezak zitten. Maar ook de koffie is niet heilig. Ook daar komt vervuiling voor in de vorm van een harde pit of boon, een stukje hout of bijvoorbeeld mais. De kwaliteit van de koffie wordt dus niet alleen bepaald door de smaak, de melange of de verpakking. Het gaat er ook om hoe zuiver de koffie is! Een onzuiverheid in de koffie kan schade aan de molen veroorzaken. Daarvoor heeft een Jura koffiemachine een ingebouwde slipkoppeling die de schade moet minimaliseren of zelfs voorkomen. Eenmaal beschadigde maalschijven kunnen niet meer voldoende koffie malen en geven dus slappe en lauwe koffie. In dit geval raden wij je aan om contact op te nemen met de klantenservice


Verstopt zeefje bij de zetgroep (door het (soms) gebruik van vette koffiebonen)

Het gebruik van vette koffiebonen is op korte of lange termijn altijd schadelijk voor je JURA koffiemachine, voor voor elk merk koffiemachine. 

De oliën en vetten stapelen zich op rond een zeefje bij de zetgroep waardoor de koffie niet (goed) meer doorloopt. In combinatie met een te fijne maalgraad komt het nog sneller voor. Jura heeft met het vacuüm clean systeem de allerbeste reinigingstechnologie. Maar zelfs heeft dit fantastische systeem logischerwijs meer moeite met dit type koffiebonen. Alles (waar moet je opletten, hoe herken ik vette koffiebonen, ...) over vette bonen lees je hier.

Als je smaak voorkeur gaat naar dat type koffie dan hebben wij de PURE als alternatief, deze zijn niet vettig, ze zijn premium en heel betaalbaar voor die top kwaliteit. Je kan ze ook per doos kopen, dan heb je een nog grotere korting. Dit is de link naar de PURE koffiebonen. 

Het zeefje bij de zetgroep kan je zelf reinigen. Dat doe je zo:
je kunt zelf het zeefje in de machine controleren, dit doet je best op volgende manier:
  • Trek de lade uit de koffiemachine en ga met je hand erin ( je kan ook eerst even kijken, dan zie je een bruin klepje)
  • Je zou een bruin klepje moeten voelen bewegen, als je dan wat verder naar boven gaat met jouw hand voel je normaal een ijzeren cirkeltje. Dit is de zeef en deze kan je best even schoon maken met een vochtige doek. Je dient dit met jouw hand in de machine te doen want de zeef kan niet uit het toestel gehaald worden. Via deze link een pdf met foto's 

De koffiebonen zelf

Welke koffiebonen je gebruikt hebben natuurlijk ook een heel grote invloed op het eindresultaat. Als de koffie, negatief bitter smaakt dan heb je verbrande koffiebonen gebruikt: Dark roast. 

Koffiebonen die je koopt in de supermarkt zijn vrijwel altijd duurkoop.
Ze zijn onrealistisch goedkoop. Dat kunnen ze alleen doen door een blend samen te stellen waar ze heel veel minderwaardige koffiebonen aan toevoegen. Deze minderwaardige bonen hebben ook aroma's en smaken. Deze zijn echt niet lekker. Om deze smaken te neutraliseren moeten de bonen heel hoog gebrand worden.
Daarom zie je vooral Dark roast en Extra dark roast. Dit laten ze overkomen alsof het goed is, belangrijk is. Maar het is het tegenovergestelde. Je gaat koffiebonen alleen maar donker branden als je iets te verbergen hebt. 

Daardoor zijn koffiebonen die je in de supermarkt koopt over het algemeen vettig. Deze vetten en oliën hebben een negatieve impact op de levensduur van je koffiemachine.
Omdat de machine veel meer moeite heeft om de machine schoon te reinigen. 

In onze Mister Barish koffiebranderij branden we de koffiebonen enkel medium of city roast. Dit kunnen we doen omdat we enkel koffiebonen selecteren van hoge kwaliteit. Ze worden met zorg gebrand zodat zeker alle smaken behouden blijven. We branden ze speciaal voor bean to cup machine (volautomatische zoals JURA en half automatische koffiemachines). Ons doel is altijd dat je de allerbeste koffie zet met je machine waarbij de prijs en de kwaliteit van de bonen in verhouding is. Doordat onze bonen niet vettig zijn, heb je ook veel langer plezier van je machine. Met alle tips & tricks om je machine in te stellen zorgen we ervoor dat ook echt het potentieel van je machine benut wordt. Je kan dus beter iets meer betalen voor koffiebonen.

De instellingen van de koffiemachine

Het instellen van een JURA koffiemachine is heel eenvoudig. We adviseren je om hier genoeg aandacht aan te geven want de instellingen hebben een grote invloed op de smaak. De fabrieksinstellingen zijn ok maar ze zijn niet optimaal. Zo wordt standaard de temperatuur vaak op hoog gezet maar dan zal de gemalen koffie lichtjes verbranden waardoor het eindresultaat bitterder zal zijn. We vertellen je daarom stap voor stap hoe je het potentieel van jouw JURA in combinatie met de vers gebrande Mister Barish koffiebonen maximaal kan benutten. Ons doel is namelijk dat je koffiemachine de allerlekkerste koffie voor je zet. Alle tips & tricks hebben we per serie voor je uitgeschreven. 

Klik hiervoor door op jouw JURA serie: ENA 4, E4, ENA 8, E6, E8, S8, J8, Z10
Staat jouw serie niet in het rijtje, klik dan op 1 van de series, het is heel vergelijkbaar voor elke JURA.

De koffie smaakt chemisch

Als de koffie chemisch smaakt dan komt het meestal voor na het ontkalken. Dat is het ontkalkingsproces niet goed verlopen, of met een te sterk product. De JURA ontkalkingstabletten zijn op maat van de koffiemachine. Gebruik je een ander product dan kan het zijn dat er nog ontkalkingsresidu in de machine zit. We adviseren je dan om de machine te spoelen, bijvoorbeeld heet water uit de machine laten stromen en lange koffie te zetten.

Als je de waterfilter tijdens het ontkalken niet hebt verwijderd dan moet je de waterfilter vervangen want het ontkalkingsmiddel zit nu in de waterfilter.

Het water

Koffie bestaat voor meer dan 98% uit water dus welk water je gebruikt heeft een grote invloed op de smaak. Hier bij ons in de lage landen hebben we het allerbeste water dat uit de kraan komt. Gebruik dit water in combinatie met de JURA Claris watefilters.

Als je een waterontharder of waterverzachter zou gebruiken zorg er dan voor dat het water niet te zacht is want dan is het water smaakloos, dan mist het water "body". De ideale waterhardheid om koffie te zetten en ook je koffiemachine optimaal te beschermen tegen kalk is 4-8 dH (duitse graden)

De koffiebonen ruiken vreemd en de koffie smaakt vreemd

Deze smaak is moeilijk te omschrijven, daarom vreemd. Dat kan dan te maken hebben met een over gefermenteerde koffieboon (in koffieland “geile boon” genoemd). Dit kan helaas voorkomen, bij melanges die hogere kwaliteit componenten gebruiken. Helaas is dit niet te zien als ze groen (ongebrand) zijn, maar ook niet als ze gebrand zijn. Vaak zijn dit een paar boontjes. Resumé: kan helaas gebeuren omdat het een natuurproduct is. Zie het als een bak witte druiven, soms zit er 1 tussen die niet lekker is.”

Neen contact op met de Mister Barish klantenservice en we helpen je graag.


Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee