Mister Barish logo
Mister Barish logo

Alle artikelen

De JURA schuimt de melk niet meer goed op. Het wordt alleen nog maar warm. Wat kan ik doen?Bijgewerkt 6 months ago

Als de melk door de JURA niet meer goed wordt opgeschuimd dan kan je het volgende zien:
- de melk komt er gewoon vloeibaar
- de melk spettert, er wordt "valse" lucht gezogen

Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende is dat er iets verstopt zit in de flow waar de melk doorheen gaat. We geven je een overzicht van de mogelijke oorzaken en oplossingen. Het kan ook een combinatie zijn.

1. Er zit iets verstopt in de cappuccinatore
De cappuccinatore is het gedeelte waar je de melkslang in doet en waar de melk uitkomt. Dit kan je bij elke JURA demonteren.

In 99,9% van de gevallen schuimt de Jura niet meer goed op omdat er iets verstopt zit in de flow waar de melk doorheen gaat. Dat kunnen bijvoorbeeld melkresten zijn. Zelfs bij een nieuwe koffiemachine zou dit heel uitzonderlijk kunnen voorkomen omdat elke koffiemachine tot 16 keer getest wordt.

Als er iets geblokkeerd zit dan kan de hete lucht niet goed bij de melk.
Meestal is een standaard melksysteem reiniging geen oplossing maar de effectieve oplossing is heel makkelijk.

Wat je nu nog zou kunnen doen en het wordt aangeraden om dit 1 keer per week te doen
Wat je nu zal ook kan doen, is een bakje met een beetje melkreiniger en lauw water vullen. Vervolgens alle losse onderdelen van de melkopschuimer (die kan je er afhalen), in het bakje leggen en 15min laten weken.

We beschrijven dit heel uitgebreid per serie JURA. 
Klik hiervoor door op jouw JURA serie en lees het onderdeel "Demonteren": ENA 8, E6, E8, S8, J8, Z10
Staat jouw serie niet in het rijtje, klik dan op 1 van de series, het is heel vergelijkbaar voor elke JURA.

 Daarna de melkreiniging opnieuw uitvoeren. 


2. Controleer de aansluiting van de melkslang
Als de melkslang niet goed in de cappuccinatore zit dan wordt er valse lucht gezogen.

3. Wat is de status van de siliconen melkslang?
Is de melkslang misschien aan vervanging toe. Als je bijvoorbeeld hel vaak een cappuccino maakt dan wordt aangeraden om de melkslang elke 3 maanden te vervangen

4. De temperatuur van de melk
Het best resultaat heb je met melk op koelkast temperatuur. Als de melk warmer wordt dan verminderd de kwaliteit van het melkschuim.

5. Type melk
Bij plantaardige melk heb je bezinksel, als je dit bezinksel zou gebruiken, dan zal de cappuccinatore spetteren. Dit bezinksel van de melk is namelijk te dik. Voor het gebruik van plantaardige melk moet je altijd goed schudden. Sowieso heb je met plantaardige melk meer luchtbelletjes. Het beste resultaat heb je met volle houdbare koemelk. Het belangrijkste voor de melk is de temperatuur en de hoeveelheid eiwitten. Volle melk, magere melk, geitenmelk of schapenmelk - al deze melksoorten kunnen worden gebruikt om een goede melkschuimconsistentie te verkrijgen. Zelfs sojamelk kan worden opgeschuimd. Vanzelfsprekend verschillen de diverse melksoorten in smaak.



Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee